Nærkontakt med hval
21. november 2012
  
  
 Knølhvalen hopper opp i lufta. Alle foto©Jan R Olsen.
 

Det er hvalfeber på yttersia av Tromsø.

 

Den siste tiden har anslagsvis 100 hval oppholdt seg i sin jakt på sild rundt i blant annet Ersfjorden og Vengsøyfjorden. Tirsdag fikk jeg plass på en sjark ut fra Tromvik, og jammen fikk vi oppleve ikke bare knølhvalen på nært hold, men også spekkhoggeren. Sistnevnte er også en hval, men mye mindre enn de svære knølhvalene, som kan opp til 30 tonn.

 

Og allerede kort vei ut fra Tromvik, kunne vi se hval i alle retninger. Vi lokaliserte tre stykker og snart eksploderte det. En av dem hoppet i lufta og landet med et kjempeplask. Et helt fantastisk syn var det og en god start på turen.

 

Men mer var i vente. Snart ser vi en hval stikke opp hodet sitt og veive med "vingen" sin. En stund etterpå begynner to av dem å kretse rundt båten, og så "ankrer" de opp bare få meter fra båten. Der ligger de og kikker på de fremmede i en rare farkosten, slik virker det i hvert fall. Vi får også kjenne hvalånden, som stanker døden!

 

Litt senere stikker en av hvalene opp hodet sitt, sånn at vi kan studere ruret den har på undersiden. Det blir en lang seanse der telezoomen må byttes ut med vidvinkelen. Så blir de lei og drar. Vi beveger oss litt lengre ut fjorden og får øye på spekkhuggere. Snart havner vi midt opp i et etegilde uten like. Mens spekkhuggerne jakter sild, kommer de større slektningene på besøk. Knølhvalen vil også ha sin del av maten, det vil også hundrevis av måser. Og det virker som alle får sitt.

 

Så virker det å være over, men det passer bra, for det har begynt å skjømnes. Da har vi fått servert en fire timers stor naturopplevelse utenom det vanlige, på grensen til det utenomjordiske, for å bruke store ord.

 

En stor takk til Espen Bergesen som ordnet en plass til meg på denne utrolig fine turen på yttersia.

 
 
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 

 

Lyngsalpanboka!

 

Bestill her!

 

 

 

 Nord-Troms-

kalenderen

2015

 

Bestill her!

 

 

  

Boka "Natur i Nord-Troms

NÅ KR 199,-

Bestill her!

 

 

POSTKORT FRA

KÅFJORD OG LYNGEN