Fotokavalkade 2012
  
  
 31. januar: Sola skinner i noen minutter over Manndalen. Alle foto©Jan R Olsen.
 

Nok et spennende fotoår er over.

 

Januar ble preget av lite sne hele måneden, og stadig økende ismengder. Februar fortsatte i samme spor der den lille sneen vi hadde smeltet bort. I tillegg fikk vi et par dager med ekstrem frostrøyk, mens isen fortsatte å svelle. Ikke før 14. mars kunne for eksempel hele den lokale lysløypa åpne for skigåing.

 

Det ble ikke mange toppturer denne sesongen, en av dem var til Imagaisi i april. Senere til Middagstinden, før det ble et forsøk på å gå fra Nordkjosbotn til Lyngseidet i begynnelsen av mai. Dårlig vær gjorde at endestasjonen ble Steindalen.

 

I midten av mai kommer midnattssola tilbake, og vi feira det med topptur til Storgalten. Et solfenomen av de sjeldne fikk vi oppleve i juni, da Venus passerte midnattssola. Sommerværet ble forøvrig heller av det dårlige slaget, med mye skyer og kaldvær. Heldigvis klarte man å utnytte noen finværsdager, selv om det var surt å både starte og slutte i klarvær, mens det var tett tåke da vi ankom Vaggastind.

 

I august fikk vi oppleve noen fine dager, spesielt hvis man gikk over tåka. Jeg fikk meg to turer over tåka, der spesielt turen til Steinfjellet var spektakulær. Vått og trasig opp gjennom skogen, men med strålende sol og fargerike tåkebuer over 600 meter.

 

Årets fineste tur ble utvilsomt Lyngen på langs. Den ni dagers turen brakte meg fra Lyngstuva i nord til Smørpundfjellet i sør. Totalt 9000 høydemeter i all slags vær, fra strålende sol og varmt til surt snevær i 1300 meters høyde.

 

Vinteren kom tidlig i år, og i slutten av oktober falt det store snemengder. Dessverre tinte nesten alt bort etter hvert og november og spesielt desember ble svært nedbørsfattig. I årets siste måned var vi så heldig å få oppleve mange dager med flott mørketidslys. Og på årets mørkeste dag tok jeg en tur til Stefjellet for å oppleve "dommedagslyset".

 

Nå venter et spennende år, der bokutgivelse til sommeren har hovedfokus. Vi får håpe på mye spennende vær i året som kommer, og så vil jeg ønske alle et godt nytt fotoår!

 

 
 
 6. februar: Andre dag på rad med kulde og havtåke som rimer ned alt.
  
  
 25. mars: Sne på smeltende is på Kåfjorden.
  
  
 18. april: I Ellendalen på vei til Imagaisi.
  
  
 15. mai: Skikjøring i midnattssol på Storgalten.
  
  
 6. juni: Venus passerer sola.
  
  
 27. juli: Skyer og halo over dagens toppturfjell, Vaggastind.
  
  
 16. august: Sola lager ringer i tåka på Steinfjellet.
  
  
 2. september: Lyngen på langs, her mot østre Veidalstind.
  
  
27. oktober: Så kom sneen og sauene venter på å få komme inn.
  
  
 14. novbember: Nordlys over Lyngsalpan.
  
  
 23. desember: Mørketidslys i nord.
  
  
 

 

Lyngsalpanboka!

 

Bestill her!

 

 

 

 Nord-Troms-

kalenderen

2015

 

Bestill her!

 

 

  

Boka "Natur i Nord-Troms

NÅ KR 199,-

Bestill her!

 

 

POSTKORT FRA

KÅFJORD OG LYNGEN