Aktiv sol - blafrende nordlys
21.-25. januar 2012
  
  
Alle foto©Jan R Olsen.
 
 

De fleste har sikkert fått med seg at det har vært mye nordlys i vinter. Januar var spesiell i så måte for undertegnede, og for alle andre som finner fenomenet fascinerende.

 

Nordlyset er på alles lepper, og en av grunnene er at også folk sørpå har fått sett det spektakulære naturfenomenet. Stor aktivitet på sola, fører til mer nordlys, og 2013 er av forskerne beregnet til å bli et toppår.

 

Fra januar husker jeg spesielt en tur til Lyngen. Lørdagskvelden ble ikke særlig suksessrik, kun et lite utbrudd. Søndag gjorde jeg et nytt forsøk, og med mer hell. Heftig nordlys hele natta, og spesielt det røde nordlyset var spektakulært. Det er ikke så lett å få øye på som den grønne fargen, men fanges på bildebrikken.

 

Tirsdagskvelden ble nok en minneverdig forestilling. Først et utbrudd rundt 18-tiden, så en pause, før det braket løs igjen.

 

Siden har det vært mange fine kvelder for de som vil våke lenge. Tidligere denne uka (uke 11) var jeg en tur i Skibotndalen for å ta bilder til 2013-kalenderen. Ved riksgrensa traff jeg nordlysguide Kjetil Skogli, og han kunne fortelle om 90-95 prosent treff på nordlysturene denne sesongen. Dårlig sikt i Tromsø, betyr at han setter kursen mot Skibotn der det vanligvis er klarvær. Så også denne natta.

 

Men nå drar det seg mot slutten av sesongen, og i midten av april er det så lyst at det ikke er mulig å få øye på nordlyset.

 

I skrivende stund (16. mars) er det stor nordlysaktivitet, og enda større var den i går. Men overskya vær har ødelagt begge kveldene.

 

 

 
 
 Det var littegrann aktivitet på lørdagen.
  
  
 
  
  
 
 
  
  
 Så ble det søndag, og det eksploderte i alle farger.
  
  
 
  
  
 
  
  
 Her fikk jeg jammen med et stjerneskudd!
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 Tirsdagskvelden begynte lovende.
  
  
 
  
  
 
 
  
  
 
  
 

 

 Og etter en pause, kom det en ny runde med nordlys.