Årets første sommerskitur
Storhaugen 2. juni 2012
  
  
 Herlig sommerskiføre på Storhaugen. Alle foto©Jan R Olsen.
 
 

Vi utnyttet sommersneen i begynnelsen av juni.

 

Det gjelder å forte seg dersom man vil kjøre ski i solvendte fjellsider. Soleksponerte fjell som Storhaugen og Sorbmegaisa tiner dag for dag, spesielt når det har vært solrike dager.

 

Første lørdag i juni tok jeg og Tor Henning en tur til Storhaugen i Kåfjord. En uke før hadde det snedd ganske mye, opptil 20 cm i fjellet. Jan Arild kjørte i pudder i begynnelsen av uka, men flere solrike dager gjorde at den var borte.

 

Det fine med sommerskiturer er at det er fin temperatur, og mens man går i skogen hører man fuglene synge og bekken bruse. Etter ca 40 minutter kan vi ta på oss skian, et stykke under tregrensa. Føret er fint og vi synker ikke mer enn noen centimeter. Her ser vi også en fin rute å ta oss opp, og komme ned. Vi skal nok unngå stein ser det ut som.

 

Etter knapt to og en halv time er vi på toppen, eller det vil si på "Var´n" som den heter. Mange går bare hit, selv om toppunktet er 20-30 høydemeter og fem minutter unna. Så også vi, her kan man sitte på steinheller i solsteiken, ikke et vindpust og skyene som truet med å ødelegge utsikten, er som blåst bort.

 

Vi finner fram vardeboka. Der ser vi at jeg og Paul Johan var to turer her i juni 1997, for 15 år siden. Det var den store snevinteren, og den gang kunne vi ta på skiene langt nede i skogen.

 

Den første turen gikk 9. juni, mens vi tok oss en midnattstur 16. juni. "Startet med myggstikk i lavlandet og endte oppe med varden i myggfritt miljø", skrev jeg om turen der vi kom opp fem minutter over midnatt. Vi skriver også at på havet blåser det så det skummer på bølgetoppene, mens det på Var´n ikke er et vindpust. Vi så også en ugle på 1150 meters høyde.

 

I tretiden prøvde vi å få oss en blund, men etter to timer uten å få sove, kjørte vi likegodt ned klokka 06. På hard nattskare selvfølgelig. Det skal vi ikke ha noe av i dag, for vi får et flott våtsneføre helt ned til skogen. Ja, enormt flott er det å endelig få kjørt sving etter sving nedover uten å slite seg ut. Det kan også ha med å gjøre at jeg har kjøpt ski som er ett kilo lettere på hver fot i forhold til de jeg hadde før. Tor Henning har superbrede og superlette karbonski, så han flyter også lett.

 

Konklusjon: Vi er kjempefornøyd med dagen!

 
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  
 
  
  

 

Lyngsalpanboka!

 

Bestill her!

 

 

 

 Nord-Troms-

kalenderen

2015

 

Bestill her!

 

 

  

Boka "Natur i Nord-Troms

NÅ KR 199,-

Bestill her!

 

 

POSTKORT FRA

KÅFJORD OG LYNGEN